Cand si cum incepem

La ce varsta incep activitatile educative cu copilul meu?

Cu ce fel de activitati ar trebui sa incep?

De ce resurse am nevoie pentru a incepe „gradinita” sau „scoala” de acasa?

Este costisitor sa faci activitati cu copilul tau?

Sunt intrebari pe care si le pun, probabil, cei care ajung la Caiet pentru casa mea cautand modalitati de a se implica in educatia copiilor lor. Eu am discutat despre aceste lucruri pe blog, dar la inceput, cand Baietelul de argint era mic, iar blogul si mai tanar. Un parinte in cautare de informatii poate nu va avea timp sa scotoceasca prin arhivele blogului, de aceea m-am gandit sa organizez articolele despre acest subiect pe o pagina proprie.

Inca de cand copilul e bebelus, se pot face activitati de stimulare cu el, se poate face gimnastica sau se poate incepe invatarea academica prin metoda cu flashcards.  Am scris despre experienta noastra cu mingea de fitness si despre importanta statului pe burtica. Am enumerat si 10 reguli despre cum putem alege o jucarie potrivita si utila pentru copilul nostru mic.

Ca parinte, trebuie sa iti studiezi copilul. Un bebelus va folosi toate simturile pentru a invata despre lumea exterioara dar, pe masura ce creste, va manifesta o preferinta pentru un anume  stil de invatare .

Exista mai multe domenii ale dezvoltarii timpurii, in functie de care puteti  descoperi si talentele micutilor vostri. Activitatile de inceput trebuie sa tina seama de aceste domenii de dezvoltare, iar la intrebarea Cand si cum incepem? , am raspuns aici.

Despre resurse am discutat pe larg aici sau intr-o lista de 10 articole despre 10 rechizite. Scoala de acasa nu trebuie neaparat sa fie costisitoare, ci se poate face si cu bani putini: iata cateva ponturi.

In bara de categorii activitatile sunt grupate pe varste, putandu-le adapta in functie de capacitatile si particularitatile copilului vostru.

Noi ne-am lovit decateva probleme specifice, cum ar fi intarzierea de limbaj, asa ca am cautat sa scriu despre metoda Hanen, jocuri si jucarii care promoveaza dezvoltarea vorbirii si testul Portage.

Cand S. avea doi ani mi-am propus sa organizez activitatile cu el, sa ating anumite teme si scopuri si am facut-o in cateva randuri- aici, aici si aici. Planurile sunt orientative, observati ca pe masura ce trece timpul si cunosc particularitatile baietelului meu, sunt mult mai relaxate si mai generale.

Am scris chiar si despre ce NU sunt dispusa sa fac 🙂

Sper sa va fie de folos adunarea acestor articole „organizatorice” pe o singura pagina, si sa va ajute sa cautati mai repede pe blog lucrurile de care aveti voi nevoie.

Happy learning!

 

 

Lasă un comentariu

18 comentarii

  1. Multumim tare mult, Raluca! Este un articol foarte folositor!!!!

    Răspunde
  2. viorical

     /  7 iunie 2012

    Multumim mult. De mare folos aceasta postare. Desi stiu blogul tau aproape pe de rost e bina ca ai facut aceasta postare, ca sa-mi fie mai usor sa caut cand uit ceva. Sanatate.

    Răspunde
  3. Am gasit muuuulte resurse/informatii folositoare pe blogul tau. Multumesc! 🙂

    Răspunde
    • Ma bucur mult, Daiana. Din cate am inteles, si tu predai engleza. Sper sa iti fie de folos lectioarele si recomandarile mele.

      Răspunde
  4. Da, sint toata ochi si urechi la noi materiale si metode, dar mai ales la activitati si jocuri cit mai antrenante. Eu lucrez/ma joc cu prescolari si scolari de virste mici si incerc sa inteleg cit mai bine lumea lor in care m-au primit cu drag si entuziasm 🙂
    De acum, urmaresc cu interes si blogul tau 🙂

    Răspunde
    • Eu am predat engleza in special scolarilor mici si prescolarilor, asa ca metodele mele se centreaza mai mult asupra lor. Mi-a venit foarte usor sa ii invat prin joaca, iar lectia de engleza era highlight-ul saptamanii lor. „Nu te las la engleza” era uneori singura amenintare care functiona la unii dintre elevii mei, si imi e atat de dor de ei!!! Imi e dor sa mai predau, dar acum e imposibil. Terapia Ecaterinei imi ocupa tot timpul liber, si incerc sa mai strecor si careva momente pentru pasiunea mea, blogging-ul, si iata cum trece ziua!
      Multumesc ca ne citesti si sper sa gasesti lucruri folsoitoare aici!

      Răspunde
  5. Si mie imi lipsesc cei cu care lucram cind eram in facultate 🙂 Doar copiii! :)) (Am lucrat si cu adulti dar mi s-a parut ca trebuie sa ai mult mai multa rabdare, sint previzibili si de cele mai multe ori plicticosi :D)
    De la un timp urmaresc insa cu mai mare interes ce se intimpla cu educatia propriu-zisa a copiilor si, tot intilnind cazuri cu probleme, incerc sa gasesc informatii documentate, studii clinice, etc, nu doar pareri si cum ni se pare noua mai bine pentru pici.
    Ar fi un pas inainte sa se „consolideze” cumva comunitatea de mamici si schimburile de resurse si pareri sa se desfasoare relaxat si argumentat.

    Răspunde
    • Deja cred ca se merge in directia asta, Daiana. Deja in comunitatea mamelor preocupate de early learning exista un schimb masiv de informatii- de multe ori eu am fost atat de ajutata de informatiile si recomandarile primite de la ele. De aceea recoman si eu, la randul meu, ce mi se pare bun si potrivit.

      Răspunde
  6. Mi se pare foarte fain si sper sa pot contribui si eu la un moment dat cu recenzii, informatii utile sau alte experiente personale.. 🙂 Overall am un feeling de incintare si entuziasm si totodata impresia este ca mamicile se sprijina destul de puternic 😀

    Răspunde
    • Da, Daiana, si sunt sigura ca sfaturile si recomandarile tale sunt super bine-venite. Daca ai sti cate chestii am facut/luat pentru S. la recomandarile mamelor din nisa asta de blogosfera!!

      Răspunde
  7. Lorena

     /  3 august 2012

    Astazi am descoperit blogul, abia ce l-am ‘rasfoit’ si te admiri pentru optimusmul, perseverenta, credinta, iubirea si dedicarea ta.
    Presimt ca o sa citesc pe indelete despre activitatile voastre.
    Multumesc! Doamne-ajuta!

    Răspunde
    • Multumesc, Lorena, te astept cu drag pe aici si sper sa iti fie utile ideile si activitatile noastre!

      Răspunde
  8. Monica

     /  15 ianuarie 2013

    Am descoperit blogul tau de cateva luni bune, insa abia astazi aceasta postare:) Imi plac foarte mult lectiile pe care le faci cu S si imi propun sa iti urmez exemplu atunci cand bebelusa mea va mai creste putin:)
    Succes!

    Răspunde
    • Monica, ma bucur mult ca iti place, iar cu bebelusa poti incepe de acum, investind timp (calitate si cantitate) cu diverse jocuri si activitati potrivite cu varsta ei- sunt o multime de posibilitati, iar rezultatele le vei vedea in timp, si te vor uimi!

      Răspunde
  9. Alexandra

     /  1 iulie 2016

    Raluca te rog spune.mi ca ești din București si pot avea acces la magazinul tau second hand….M.am inscris de curand la un voluntariat in care voi ajuta la matematica copii si nu știu cum sa fac..crezi ca ma poti ajuta te rog cu sfaturi si sugestii de materiale?
    Adresa mea de e.mail este ureche.alexandra@gmail.com.

    Aștept un semn de la dumneavoastră!

    Răspunde
    • Nu sunt din bucuresti, iar second-ul de care vorbeam e unul mic si intunecos, in care gasesc difere comori. In privinta matematicii, eu am folosit baza zece si numicon, alte prietene cuisinare rods. Da search pe blog dupa Numicon, ai sa vezi despre ce e vorba.

      Răspunde

Lasă un comentariu