HWT- Tips

Cateva ponturi pentru parintii/educatorii care incep sa ii invete pe copii sa scrie- potrivit metodei Handwriting without tears:

Preda o lectie scurta in fiecare zi– cate putin in fiecare zi nu aglomereaza copilul si ofera o constanta in lectii.

Cele 3 stadii ale invatarii:

 1. Imitatia– profesorul emonstreaza in mod concret cum se scrie B. Copilul il imita pe profesor si scrie B. E mai usor sa desenezi un cal cand cineva iti arata pas cu pas cum sa o faci- il imiti pur si simplu.
 2. Copierea– exista un model pe tabla sau pe fisa de exersare a scrierii. Copilul il copie pe B uitandu-se la model. E mai usor sa desenezi un cal daca ai o poza cu un cal in fata, nu? 🙂
 3. Scrierea independenta– aici nu mai demonstreaza nimeni cum se scrie, nicinu exista un model al literei B. Copilul o scrie independent. E mai mare provocarea sa desenezi un cal din memorie nu?

Predand la stadiul 1 cu multe multe demonstratii, il ajuta pe copil sa invete mai usor, folosindu-si abilitatile vizuale, si pe cele auditive sau kinestezice. Odata ce copiii pot imita corect, sunt pregatiti sa faca copii dupa model. Copiii care pot copia dupa model, sunt pregatiti pentru stadiul scrierii independente.  Daca un copil are probleme la un moment dat, va puteti intoarce la un stadiu mai putin dificil.

Este important sa trasezi linia de sus in jos

Voi continua cu acest tip de sfaturi, cu privire la camera de studiu si la lectii. Sper sa va fie de folos, chiar daca sunt cumva de la sine intelese. Analogia cu calul ma amuza, dar am preluat-o ca atare.

Articolul anterior
Articolul următor
Lasă un comentariu

8 comentarii

 1. Multumim, Raluca! Preluam ideile, imi plac mult!

  Răspunde
  • Sper sa fie ceva nou si pentru tine acolo- de exemplu, pe mine m-a clarificat foarte mult explicatia cu scrierea de sus in jos.

   Răspunde
 2. Multumim mult, Raluca!!
  UIte ca , fara sa stiu, acesti pasi ii urmam cand invatam cate o litera…si ma bucur ca nu am gresit, Sunt foarte logici.
  sunt foarte, foarte folositoare articolele din carticica voastra.
  Deci, daca eu sa avea un cal in fata ca sa-l desenez, nu m-ar ajuta cu nimic :)))))))))))nu stiu sa desenez animale :)))

  Răspunde
  • Asa e Coca, dar daca cineva ti-ar fi explicat de cateva ori, demanstrand pas cu pas, cum se deseneaza un cal, apoi ar fi pus o imagine in fata ta, nu-i asa ca ti-ar fi fost mai usor?

   Răspunde
 3. e amuzanta comparatia cu un cal,dar practica 😉
  imi plac articolele tale despre deprinderea scrisului 🙂

  Răspunde
 1. Jocul literelor in stil Montessori – “h”, “j”, “v” – Mic Atelier de Creație
 2. Jocul literelor in stil Montessori (litera ț) – Mic Atelier de Creație

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: