Sistemul de educatie Charlotte Mason

Dupa discutia de ieri mi-am dat seama ca am inceput sa analizam impreuna diferite sisteme de educatie alternativa (cum este cel Montessori sau cel mai modern, legat de computer) si nu v-am povestit niciodata despre sistemul meu preferat dintre toate despre care am citit pana acum.

Tin minte ca, cu mai bine de un an in urma, studiam sistemele educationale adoptate de homeschoolers si cel care m-a atras cel mai mult, pe care mi-ar fi placut sa il aprofundez si poate sa-l aplic, desigur, ipotetic, cu ai mei (pentru ca noi nu face homeschooling) a fost sistemul conceput de educatoarea britanica Charlotte Mason- despre ea puteti citi mai multe aici.

Curriculum-ul ei refuza manualele scolare (pe care le foloseste doar atunci cand nu are incotro), propunand in schimb living books– carti scrise nu de un comitet, ci de o singura persoana, pasionata de subiectul respectiv, scrise intr-un mod captivant, cu o stapanire excelenta a limbii. Carti care sa transmita pasiunea si copiilor, sa le straneasca interesul si sa ii cucereasca.

De multe ori folosea romane pentru a preda isoria sau alte stiinte mai putin exacte.

Era o mare avocata a studiului naturii, a plimbarilor lungi si observatiilor directe. In materie de arta, credea ca un copil trebuie expus la cea mai calitataiva arta, sa i se arate cele mai valoroase tablouri, sa asculte muzica cea mai buna, sa citeasca cartile cele mai bine scrise. Incuraja naratiunea, perfectiunea caligrafiei si a ortografiei exersata prin dictari, invatarea unor bune obiceiuri (punea mult accenta pe fixarea obiceiurilor bune), matematica, limbile strine (despre care spunea ca e cel mai bine sa fie invatate intr-un context in care chiar se vorbeste limba respectiva), studiile clasice, poezia. Considera ca cel mai bun mod de studiere a Bibliei este sa o citesti zilnic (de acord cu asta).

Adela, stiai ca ea a fost cea care a pus bazele Scout Movement-ului? Ea a gandit ideea de Boys Scouts si Grils Scouts.

Aici gasiti informatii mai pe larg cu privire la metoda ei, iar aceasta familie a adoptat tocmai sistemul Charlotte Mason, pe care la un moment dat l-a explicat in 10 articole– merita citite!

Pornind de la acest scurt video puteti gasi mai multe care sa explice metoda:

Din nou va intreb cum vi se pare, ma intereseaza mult ce ganditi si voi.

Lasă un comentariu

17 comentarii

  1. Raluca, este ceva de vis!
    are mare dreptate: copiii invata prin experienta directa! absolut!
    sistemul acesta de invatamant imi place mult,dar la noi nu se poate aplica decat acasa, nu exista profesor care sa vrea si sa reuseasca sa isi invete copiii prin experienta directa absolut totul!
    sunt si profesori care reusesc sa aplice teoria si copiii sa aibe ocazia sa experimenteze singuri,dar cati sunt?
    de asemenea, copiii invata mai bine cand fac ceva singuri, cu propriile manute cum s-ar zice,nu daca stau pe langa profesor/parinte care face totul!
    am vazut multe mame,inclusiv din mediul virtual,care fac ele totul,iar copiii se uita cum mami coase/deseneaza…..asta mi se pare de neconceput!

    p.s.:abordezi subiecte foarte interesante! felicitari si multumim ca ne arati si altfel de….”sisteme” (suna cam dur cuvantul,dar nu gasesc unul mai bland) de educatie 🙂

    Răspunde
    • Asa, este, Antoaneta, chiar vorbeam cu Adina si spuneam ca Charlotte Mason este un sistem ideal pentru homeschooling. Si mai spuneam ca eu cred ca toate aceste „sisteme” depind de un factor esental si extrem de important: profesorul! Cred ca orice sistem poate fi intors pentru a interesa sau blaza elevul, in functie de harul profesorului- chiar spuneam ca un profesor bun va face ore fantastice si cu laptopuri sau ultima tehnologie, si cu o creanga de copac si o foaie de hartie.
      MA bucur ca va intereseaza aceste sisteme alternative, si pentru mine au fost un fel de eye-opener- ca se poate si altfel…

      Răspunde
      • da, Raluca: se poate, doar sa vrei!
        stii, am o dorinta foarte mare, de fapt, este un proiect pe care il am pentru copii
        problema este ca nu am bani sa il pun in aplicare: mi-as dori sa pot deschide un centru cultural pentru copii: de ex., un fel de hangar imens impartit pe zone unde copiii sa aibe posibilitatea sa-si fac singuri creioanele cerate sau ciocolata sau o bucata mica de covo, altii interesati de tehnologie sa poata urca intr-un avion si sa butoneze cat vor, chiar sa imite sunetul avionului in zbor (cum sunt cele de intructaj) ori nave spatiale…etc….un centru asa cum am aflat ca sunt in strainatate
        ce mi-ar place sa pot pune in practica asa ceva pentru copiii de la noi din tara
        iti dai seama ce fericire pe ei? acum se pot face cateva din acest lucruri, insa la scara redusa, doar in ateliere de creatie ori in anumite momente speciale din luna/an si cu bani destui….n-ar fi grozav sa existe un loc unde copiii sa experimenteze singuri…TOTUL? fara pericole, indrumati de profesori/adulti responsabili pe zonele respective de educatie tehnica, tehnologica, creatie, arta…etc
        oh, e un vis pe care nu stiu daca il voi pune in practica vreodata,dar poate cineva care are bani va reusi!!!

        Răspunde
        • Foarte faina ideea, si deloc imposibila! Cine stie, poate cat de curand vei avea si cum sa o pui in practica- visele nu costa, dimpotriva, iti dau si aripile sa le realizezi. Daca in strainatate se poate, de ce nu si la noi?

          Răspunde
  2. Vida-Ratiu Camelia

     /  20 aprilie 2012

    Raluca, nu stiam de acest sistem de invatamant, dar il gasesc fantastic! Il prefer pe aceste de mii de ori celui anterior, prin tehnologie. Ador ideea de living books (si…ca sa vezi, eu am avut o noapte alba, in care m-am gandit cum ar fi ca fiecare mamica sa scrie o poveste personalizata pentru puiul ei…in functie de preferintele si pasiunile lui!), ador ideea de nature study, de poetry study, de „a firm understanging of why”, la sectiunea matematica! Eu m-am decis: intr-o lume ideala, as alege o combinatie inteligenta intre cei 2 M ( Montessori si Mason)!

    Răspunde
  3. Gand la gand cu bucurie! Exact despre asta voiam sa scriu si eu!

    Răspunde
  4. Da, într-adevăr un mod de a educa copiii practic și inteligent. Îmi place metoda mult! Ce-i drept profesorii din școlile noastre nu pun atâta pasiune și imaginație câtă ar trebui în a preda! 😀

    Răspunde
  5. din pacate nu pot sa vad filmuletul. cred ca este cenzurat de provider-ul de aici – ca multe altele care au multe like-uri pe youtube. Dar am citit cate putin din site-urile indicate si pare foarte interesant intr-adevar!

    Răspunde
    • Nu era foarte lung- cele 10 articole despre introducerea in educatia Charlottel Mason sunt cele mai interesante.

      Răspunde
  6. si mie imi place sistemul C.M., l-am descoperit de mult, am si incercat varianta ei de invatare a versetelor biblice. Si Montessori imi place f mult.

    Răspunde
    • Adevarul este, Irina, ca am descoperit lumea asta a blogurilor de homeschooling pentru copii mici pronind tot de la blogul tau. Mi-ai fost de mare mare ajutor! Multumesc!

      Răspunde
  7. Laura

     /  6 noiembrie 2020

    Buna! Mă interesează subiectul! Putem discuta mai multe detalii?

    Răspunde
    • Din păcate, nu mai scriu pe blog de aproape 3 ani, mai multe informații decât aici nu am, drumul meu m-a condus spre cariera de terapeut, deja nu mai explorez metode de homeschooling. Metode de predare, da, dar nu sisteme de homeschooling.

      Răspunde
  1. Proiect pentru Bucuresti PRIMUL ORASEL AL COPIILOR EDUCATIV DIN ROMANIA « pitici dar voinici

Lasă un comentariu