Imi dau seama ca am lipsit multa vreme de pe blog, dar asta nu inseamna ca activitatile noastre educative s-au oprit. Le facem si acasa, si profitam si de momentele cand suntem plecati pentru a recapitula cele studiate. Cu cateva saptamani in urma am pus laolata o lectie despre roci si cristale, atat pentru S. cat si pentru Izabela. Ideea mi-a venit de la o revista gasita acasa la bunici, si niste pietre semipretioase pe care S. le numea „comoara lui” :).
Bunica materna are o intreaga colectie de roci, cumparata cu o anume revista (nu stiu sa va spun exact care), insa a refuzat sa ne-o imprumute, pe motiv ca S. e prea mic pentru ea. Ne-a cedat doar 3 roci si cateva cristale de cuart, jasp si carneol. Cu ele am discutat despre originea rocilor (prilej cu care am reluat informatiile despre vulcani si structura pamantului)- rocile sunt sedimentare, vulcanice sau metamorfice- detalii prea complicate pentru S., nu insa si pentru Izabela. Am povestit putin despre minerale si cristale, am cercetat cateva obiecte din aur si argint.
Informatiile le-am luat in principal din Enciclopedia Disney, volumul 11 (Pamantul) si din Enciclopedia elevului- Pamantul ( Editura Litera)- am prins-o la o reducere excelenta pe site-ul editurii si cred ca a meritat din plin- este o carte mai complexa, nu foarte potrivita pentru un prescolar, dar ilustratiile sunt superbe si informatiile le vom putea exploata mai tarziu. Am impresia ca reducerea continua, daca sunteti interesati de carte.
Cand am observat rocile si cristalele de la bunica, am vazut ca unele dintre ele erau slefuite in forme geometrice- S. a recunoscut piramida, facand imediat referire la Piramidele din Egipt, sfera, si a invatat despre forma rotunjita neregulat, care se numeste galet. Am incercat sa identificam cateva dintre pietrele noastre semipretioase, pe unele chiar in bijuterii.
Dupa mai bine de doua saptamani, inainte de a strange cu totul materialele, am reluat lectia folosind cartonasele despre texturi pe care le-am achizitionat la un garage sale intre bloguri (multumim inca o data!). Erau pe cartonase texturi diferte, nu numai metale si pietre pretioase, asa ca am adus spre cercetare si un quilt, o pereche de blugi, paie, funde, hartie de impachetat, cateva bijuterii pentru a face diferenta intre aur si argint (nu am eu foarte multe, dar au fost suficiente), perle. Le-am potrivit dupa textura, le-am analizat, am reluat chiar si informatiile despre roci si cristale.
Daca sunteti in pana de idei, puteti pune face o astfel de lectie „texturata”, cu siguranta copilul va fi incantat, pentru ca poate explora tactil atatea obiecte diferite.
Happy learning!
machetedidactice
/ 19 august 2013Foarte frumos!Luca este abonat la aceasta revista,am ajuns deja la numarul 30,insa este o revista cu un continut greu pentru un copil de 7 ani.Insa varietatea rocilor,forma si culoarea lor dar si prezentarea, este foarte incantatoare privirii.
Cu timpul,ea va fi privita altfel de Luca,insa faptul ca citeste denumirile lor,locul din care provin si cateva notiuni generale ,pentru mine este super.
In definitiv,nu stii cum va evolua in viitor.Trebuie pus pe mai multe piste pentru a putea alege mai tarziu!
Raluca
/ 25 august 2013Oooo, inseamna ca Luca are o adevarata colectie! E drept ca pentru S. informatiile sunt prea complicate, de aceea o socotim mai mult o lectioara introductiva si o activitate senzoriala. Ii place sa le studieze, si ma bucura faptul ca asociaze deja notiuni invatate la lectiile de geografie cu cele aflate la lectiile despre roci. De asemenea, acelasi lucru este valabil si pentru Izabela, desi ea e clar mai avansata decat S. Noi ii expunem la cat mmai multe si, vorba ta, ei aleg in cele din urma…
Camelia
/ 20 august 2013Ce lectie splendida, Raluca – mi se pare absolut genial modul in care ai asociat analiza texturilor! Ce colectie fantastica de pietre, cred ca S. a fost extrem de incantat de ele!
Va imbratisez cu mult drag, sunteti minunati!
Raluca
/ 25 august 2013O, eu sunt incanntata de adevarata colectie, cea la care bunica ne-a limitat accesul 🙂 Multumim mult, Camelia!
floridemandarin
/ 20 august 2013Bine ai revenit Ralu! Ne era dor de tine!
Raluca
/ 25 august 2013Multumesc din inima, Nico!
Maria
/ 23 august 2013Of, si eu am casa plina de pietre, am doi copii pasionati 🙂
Raluca
/ 25 august 2013Atunci neaparat trebuie sa faci o investitie in aceste reviste, sunt foarte frumoase!