Jocuri pentru imbunatatirea procesarii secventiale

De obicei joi povestesc despre cate o jucarie care ajuta la dezvoltarea motricitati grosiere sau fine, la cea cognitiva sau senzoriala. Cu toate acestea, nici o jucarie nu se poate compara cu niste jocuri simple si foarte eficiente, daca sunt aplicate cu consecventa, pe termen lung.

Daca am invatat un lucru dupa colaborarea de un an cu NACD, acesta este importanta procesarii secventiale. Practic, copii au dificultati de invatare, sunt diagnosticati uneori cu sindrom de deficit de atentie si hiperactivitate, pentru ca nu reusesc sa aiba o procesare secventiala adecvata varstei. Daca putem creste asta, creste si nivelul de maturitate al copilului, capacitatea de concentrare, atentia, abilitatile in multe domenii (citire, matematica) si ceea ce numim noi IQ. Pentru cei ce inteleg engleza va sfatuiesc, din nou, din toata inima, sa urmariti aceasta serie de videouri. Puteti testa copiii mai mari, vorbitori de engleza, aici. NACD a dezvoltat o aplicatie pentru iPad, care se poate vizualiza aici, iar modelul poate fi transpus prin jocuri cu obiecte/poze reale.

Exercitiile nu sunt grele, sunt scurte si trebuiesc presarate pe parcursul intregii zile, tin de procesarea auditiva si vizuala, si le puteti incepe cu copiii foarte mici. Nu trebuie sa depaseasca doua trei minute fiecare, dar le puteti face de 4-8 ori pe zi. Cu cat mai multe probleme de concentrare, atentie sau indeplinire de comenzi are copilul, cu atat trebuie sa insistati pe ele.

Daca copilul are o procesare de un element (de obicei, copiii de un an), trebuie sa va straduiti sa cresteti la doua elemente. Puteti face asta prin comenzi simple:

 • Pune mainile pe cap si pe genunchi (sau ce alte parti ale corpului recunoaste copilul)- procesare auditiva
 • Arata girafa si elefantul (pe o carte, cu flashcards, cu cartonase de la jocuri de memorie)- procesare vizuala
 • Repetati siruri de cifre, litere, categorii de cuvinte (mai intai le spuneti dvs, pe un ton monoton, cifra si secunda, apoi copilul trebuie sa repete intreg sirul din memorie)- procesare auditiva.

Daca copilul are o procesare de doua elemente, exersati cu doua elemente si introduceti treptat cate trei. Daca are o procesare de 3, introduceti 4 elemente, si tot asa.

 • In timpul jocului pretend play, puteti spuneti copilului- „Adu mancarea, ursuletul pune-l pe scaun, si da-i sa manance„;
 • Cu figurine, cartonase, jucarii mici: i le aratati copilului intr-o anumita ordine, numindu-le, le acoperiti cu o patura si le amestecati, apoi copilul trebuie sa vi le dea in ordinea initiala; sau insiruiti un numar de imagini, cuvinte (daca copilul stie sa citeasca), fara ca acesta sa le vada, si spuneti-i sa va dea, in aceasta ordine, un numar de cartonase pe care le numiti- in acest video aveti un exemplu.
 • Bateti din palme de doua ori, scotand si sunete (note muzicale, onomatopee, etc.) Tineti copilul in poala, batand cu el din palme in timp ce dvs. produceti sunetele. Faceti grupuri de sunete si miscari cate elemente proceseaza copilul, apoi cresteti cu un element;

Pentru copiii mai mari, care nu coopereaza, mascati aceste exercitii prin comenzi: „Spala vasele, sterge-le, pune-le in dulap, pune prosopul la locul lui si vino la mine sa iti dau o surpriza 🙂 ”

Exista doua aplicatii pentru iPad pe care le recomand- Cognition Coach si Simply Smarter.

Daca copilul este diagnosticat cu autism sau sindrom Down, exercitiile de genul acesta, facute cu consecventa, vor avea un impact imens asupra recuperarii copilului.

Articolul următor
Lasă un comentariu

8 comentarii

 1. andreea

   /  3 iunie 2013

  ca de obicei articolele tale sunt super reusite! observ similitudini cu terapia aba, numai ca diferenta consta in denumirea activitatilor!! esti o inspiratie pentru mine si iti multumesc

  Răspunde
  • O, as vrea sa stiu si eu cum sunt principiile aba, si sa stii ca si eu invat foarte multe de la tine! Ma bucur tare mult ca te-am cunoscut!

   Răspunde
 2. Alexandra

   /  15 decembrie 2015

  Si ce facem daca la aproape un an stie doar sa localizeze pisica sau cainele fara sa-l indice…oare e devreme pentru altceva ori e vina noastra ori sa consultam un doctor?

  Răspunde
 1. Jucaria de joi- Pop up toy | Caiet pentru casa mea
 2. Jucaria de joi: Omida curcubeu de la Melissa and Doug | Caiet pentru şcoala de...acasă
 3. Poezii de învăţat pe de rost - pro sau contra? - Totul Despre Mame
 4. Bradut din fetru | Caiet pentru şcoala de...acasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: