Montessori- activitati de turnare

Turnarea
Scop: sa dezvolte coordonarea muschilor mari si mici, sa implementeze concepul de volum, sa ofere experienta in urmarirea unor secvente.
Materiale folosite: orez sau paste fainoase mici, fasole uscata, graunte, pietricele, nisip, sare sau zahar, rumegus, apa, lapte (si, as adauga eu, orice va indeamna imaginatia).
Sugestii generale:
1. La inceput este bine sa folositi materiale care fac zgomot atunci cand cad pe tava. Astfel, in cazul in care copilul varsa ceva intervine atat controlul auditiv, cat si cel vizual.
2. In special la inceput oferiti recipiente (cani, castoane, vase) mici. Apoi puteti varia marimea si forma.
3. Aratati-i copilului clar ce trebuie sa faca, executand miscarile lent, spre a exemplifica (arata-i exact unde e gura vasului si cum trebuie sa toarne in el). Explicati-i apoi in cuvinte ce trebuie sa faca, si lasati-l sa se descurce singur. Copilul va invata din propriile greseli, trebuie lasat sa experimenteze. Daca activitatea nu prezinta interes, nu insistati. Veti reveni asupra ei mai tarziu.
4. Puteti introduce conceptul de „jumatate”, „plin”.
5. Puteti folosi o palnie pentru varietate.
6. Puteti folosi activitatile de zi cu zi (cum ar fi turnatul unui pahar de lapte).
7. Lasati o carpa sau un burete, ca el sa poata sterge ce a varsat.

Astazi o sa va exemplific cu o activiate de turnare a lichidelor. Maria Montessori recomanda folosirea vaselor din sticla sau ceramica, pentru ca asta il invata pe copil sa fie grijuliu cu obiectele. Daca vasul se sparge, aceasta va fi „pedeapsa” copilului, pentru ca si el se va intrista de pierderea obiectului. Noi mai folosim insa si din plastic (sau exista imitatii din melamina, foarte asemanatoare cu portelanul sau sticla). S. adora sa se joace cu apa, dupa 40-45 de minute eu trebuie sa opresc activitatea, desi ar continua mult si bine, dac-ar fi dupa el. Eu folosesc apa calda, in care adaug periodc apa mai calda pe masura ce prima se raceste. Avem, langa tava, un burete si un prosop, iar daca apa se varsa pe masa sau pe jos, el trebuie sa ma ajute sa sterg (face parte din responsabilizarea lui). Atentie! Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul acestei activitati!

tava de transfer al apei

Articolul anterior
Articolul următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: